< overview
October 28, 2015

COSY AT HOME: SUNDAY MOVIE TIME

Like it or not, koudere tijden komen eraan. Gelukkig helpt Hollywood ons erdoor, want zeg nu zelf: cinefiel of niet, wat is er leuker dan op een druilerige zondagmiddag in de zetel hangen met een leuke film op de buis? Wij zochten de beste films voor jou en je winterblues uit en beloven je alvast een heerlijke, cosy Sunday!

Er zijn talloze films die ons doen geloven dat de winter het seizoen is waar alles er mooi en romantisch uitziet en waar iedereen er fantastisch wollig uitziet. Think again…

In de realiteit is het tegendeel vaker waar. Onze outfit is niet altijd perfect matching en heerlijk warm. Ook die paraplu durft al eens kapotgaan door een genadeloze windstoot. Om nog maar te zwijgen van die peperdure schoenen die blijkbaar tóch niet waterdicht zijn en ons vervolgens met natte voeten én een verkoudheid opzadelen.

Dé remedie voor dagen met een flinke portie winterblues? Goede wijn of chocomelk in huis halen, je woonkamer helemaal winterproof maken én languit voor de buis genieten van een topfilm. Wij zetten alvast onze aanraders op een rijtje!

1. LIFE

Niet alleen is Anton Corbijn een bekende poprockfotograaf, daarnaast is hij ook nog eens filmmaker. In zijn vierde langspeler Life volgen we fotograaf Dennis Stock (Robert Pattinson) die de perfecte kiekjes van James Dean (Dane DeHaan) probeert te maken in opdracht van fotoagentschap Magnum. Must-see omdat Pattinson wel degelijk meer kan zijn dan een afgebleekte vampier, tegenspeler DeHaan een leuke, frisse ontdekking is voor het oog én het waargebeurde James Dean-verhaal boeiend is.

2. THE DIARY OF A TEENAGE GIRL

“I had seks today. Holy shit!” Dat zijn de woorden van de vijftienjarige Minnie Goetze die in The Diary of a Teenage Girl de wereld der volwassenen instapt. Herkenbare situaties – de één al iets meer dan de andere (de kans is klein dat je seks had met je potentiële stiefvader) – en af en toe een licht awkward-gevoel aangevuld met leuke animaties, maken de film meer dan bijzonder. Must-see omdat we zelf allemaal een serieuze struggle gevoerd hebben met het tienerschap, misschien nog steeds met dochter- of zoonlief? En o ja, Alexander Skarsgård is een Zweedse hartendief…

3. BRIDGET JONES’S DIARY

Een diary van een andere soort hier. Als Bridget 32 is, beseft ze dat ze nog niet heel erg veel bereikt heeft in het leven: haar job is niet fantastisch, ze rookt, ze drinkt, ze is te dik en valt àltijd op de verkeerde mannen. De film is ondertussen meer dan tien jaar oud maar het blijft een feel good wintermovie. Must-see omdat we allemaal al eens hebben meegezongen met ‘All by myself’ en het gewoon nog eens doen zodra Bridget a.k.a. Renée Zellweger eraan begint. Alle begrip trouwens, Bridget, het is écht moeilijk kiezen tussen Colin Firth en Hugh Grant. Ook de vervolgfilm (The Edge of Reason) doet je ongetwijfeld huilen van het lachen.

4. LOVE ACTUALLY

Een romantische komedie met een hoog wintergehalte: perfect om in de sfeer te komen. We volgen een heleboel personages in hun aanloop naar Kerstmis. Ongeveer alle emoties passeren het scherm en hoewel de clichés er echt vanaf spatten, kunnen je ogen wel degelijk een aantal keer vochtig worden. Bovengenoemde acteurs doen trouwens ook mee. Must-see omdat het tegelijkertijd een tranentrekker én feel good movie is en we ons in minstens één personage herkennen. Of die ene vriendin herkennen. Of je lief. Of je hele familie.

5. INSIDE OUT

De meest recente animatiefilm van Pixar is er eentje die de aandacht van zowel jong als minder jong trekt. We duiken in het brein van een elfjarig meisje en leven ons helemaal in via de vijf basisemoties die meteen ook de hoofdpersonages worden van het verhaal: Joy, Fear, Anger, Sadness en Disgust. Vanuit de ‘controlekamer’, het hoofd van het kind, sturen ze haar gevoelens en herinneringen in de juiste richting. Of dat proberen ze tenminste. Must-see omdat het op zich vrij ingewikkelde concept van emoties en gevoelens – en vooral de combinatie van deze twee tegenpolen – op amper enkele minuten duidelijk wordt gemaakt aan de hand van grappige tekenfilmfiguren. Geestig, aandoenlijk en origineel – voor jou én jouw jonger geweld.

6. SPECTRE

Doe manlief (of mannelijke filmvriend) een plezier en waag je aan de nieuwe Bondfilm: Spectre. Daniel Craig kruipt voor de vierde keer in de rol van de legendarische spion en dat kunnen we enkel maar toejuichen. Bond infiltreert deze keer in een geheim genootschap en de rest is geschiedenis. Must-see omdat Monica Belluci met een leeftijd van 51 lentes jong aan Bonds zijde staat en straalt als mooie weduwe van een beruchte misdadiger. Sam Smith zong trouwens de titelsong in.

7. MARYLAND

Flanders’ finest Matthias Schoenaerts vinden we al lang niet meer zo vaak als we zouden willen terug in de Antwerpse koffiebars. Hij maakt dat wel ruimschoots goed door steeds meer én beter op het witte doek te verschijnen. In Maryland kruipt Matthi (ja, wij mogen hem zo aanspreken) in de rol van ex-soldaat Vincent. Na zijn duty in Afghanistan leidt hij aan posttraumatische stress, dat maakt zijn job als bodyguard van de echtgenote en het zoontje van een steenrijke Libanese zakenman er niet gemakkelijker op. Must-see omdat Schoenaerts. Punt. En ook wel omdat hij tot het uiterste is gegaan om zich in te leven in deze rol. Ps: wie liever de romantische kant verkent van Matthi, kan trouwens gewoon Suite française of The King’s Gardens opzetten.