< overview
September 9, 2015

FRIDAY goes green: urban gardening like a pro!

Kamerplanten die het nooit overleven en zelfs cactussen die wegkwijnen, een herkenbaar tafereel? Wie toch graag een subtiel stukje groen huis haalt, kon al de succulents en minicacti omarmen. Nu is er ook nog een derde alternatief: de epifyten is stekelig, origineel, heeft pot noch aarde nodig én dus perfect voor urban gardening. Ideaal voor city girls met een hart voor groen.  

Tillandsia of – iets makkelijker – airplants tellen maar liefst 400 varianten! Ze groeien in de bossen, woestijnen en bergen van Midden- en Zuid-Amerika op rotsen (lithofytisch) of bomen (epifytisch). Het Antwerpse koppel Sofie en Yannick leerde de zogenaamde epifyten kennen tijdens hun roadtrip in Californië, waar de plantjes origineel groeien.

 Phyt_urban gardening_phyt

Uniek aan deze plantjes is dat ze zonder schade aan te richten, kunnen groeien op andere planten. Hoe dat kan? Hun wortel is zo kort dat die geen aarde nodig heeft. Dankzij diezelfde korte wortel, kan je de plantjes op verschillende manieren integreren in je interieur. Bovendien kunnen de meeste soorten er zelfs weken of maanden tegenaan met een paar druppels water. Easy peasy!

Bij thuiskomst bestelde Sofie enkele honderden plantjes via een leverancier uit Guatemala en lanceerde ze prompt een eigen webshop: Phyt. Om de plantjes in België te verdelen, worden ze eerst verder gekweekt op een plantage in Nederland, waar Sofie ze zorgvuldig zelf gaat uitkiezen en verzorgen alvorens ze naar de klanten op te sturen. Ze bekijkt de plantjes als “levende kunstobjecten” omdat ze zo’n speciale vormen en structuren hebben. Ze zijn de ideale touch of green die je interieur instant doet opleven!

Phyt_urban gardening_sophyt

In de webshop kan je kiezen tussen tien verschillende soorten en groottes waarvan de prijzen variëren tussen zes en zestien euro per stuk. Bij elk plantje staat telkens ook vermeld hoe je ze best verzorgt om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten: hoe donkerder de kleur, hoe meer water ze nodig hebben. Hoe lichter, hoe minder.

Wie geluk heeft, ziet zijn plantjes ook vermenigvuldigen. Zo ontstaan er kindplantjes rondom of in de moederplant. Als de kindplantjes groot genoeg zijn, kunnen ze worden losgemaakt en apart worden gekweekt. Leuk als persoonlijk en zelfgekweekt cadeautje aan friends of family!

 3 air plants - phyt 2 air plants - phyt 1 air plants - phyt

  4 air plants - phyt 5 air plants - phyt 6 air plants - phyt

 10 air plants - phyt 9 air plants - phyt 11 air plants - phyt

Plants that Phyt everywhere: http://www.phytplants.com/
Copyright foto’s: Phyt + Pinspiration via Pinterest