< overview
February 17, 2016

GIRLS NIGHT OUT: THIS YEARS
EYECATCHERS AT THE MOVIES

Heb jij ook last van het oneindige-lijstjes-syndroom? Je weet wel: “deze boeken moet ik écht eens lezen dit jaar” of “die tv-serie moet ik dringend bekijken”… Die lijstjes groeien bovendien als een kool. Om die reden helpen we je alvast vooruit richting bioscoop, want dit jaar valt er heel wat te zien at the movies. Voor jou op een rijtje: 10 films die je écht moet gezien hebben dit jaar!

1. La Fille inconnue

Een sociaal drama van eigen bodem (de gebroeders Dardenne doen het weer, who else) met Française Adèle Haenel in de hoofdrol. Haar naam doet allicht nog niet direct een belletje rinkelen, maar deze zesentwintigjarige actrice sleepte vorig jaar wel een César in de wacht voor beste actrice in de film ‘Les Combattants’. In ‘La Fille inconnue’ kruipt Haenel in de huid van de jonge dokteres Jenny die verteerd wordt door schuldgevoelens. Ze heeft namelijk nagelaten een jonge vrouw te onderzoeken die kort daarna dood wordt aangetroffen. Scary fact: de politie kan de identiteit van het slachtoffer niet achterhalen… Jenny besluit daarop zelf op onderzoek uit te gaan. De film is van de hand van de Waalse film ambassadors Dardenne en werd opgenomen in het grauwe Seraing, een buurgemeente van Luik waar de broers zelf afkomstig van zijn.

165501_136158089779027_4794588_n
Adele Haenel

2. The Revenant

Naast onder andere de Golden Globe voor Beste Dramafilm, werd ook hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio gelauwerd voor zijn acteerprestaties met de Golden Globe voor Beste Acteur in The Revenant. Als fond voor de film wordt beroep gedaan op het waargebeurde verhaal van zwaargewonde pelsjager Hugh Glass die zichzelf honderden kilometers voortsleept door genadeloze natuurtaferelen. Nadat hij met zijn kompanen wordt overvallen door indianen, hij aangevallen wordt door een grizzly en hij uiteindelijk voor dood wordt achtergelaten in een verlaten woud, is Glass vervult van wraakzucht en overlevingsdrang. DiCaprio speelt hier praktisch voor levend lijk en jawel, zelfs dan kunnen we hem meer dan appreciëren. Echt wel een must see dus. Met twaalf Oscarnominaties wint Leo voor deze prent misschien ook eindelijk een Oscar? Wij gunnen het hem!

3. Belgica

Na ‘De Helaasheid der Dingen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ bewijst regisseur Felix van Groeningen dit jaar opnieuw wat hij in zijn mars heeft. Tom Vermeir en Stef Aerts vertolken de rollen van de broers Jo en Frank die café Belgica uitbaten. Voor het verhaal van Belgica baseerde de Gentse filmmaker zich op café Charlatan, het welbekende Gentse oord van verderf dat door Van Groeningens vader werd opgericht. Other facts: ook voor Charlotte Vandermeersch – de vriendin van de regisseur – is een hoofdrol weggelegd, theatermaker Arne Sierens is medeschrijver van het script en Soulwax zorgde voor de muziek. De verwachtingen voor Belgica staan nu trouwens extra hooggespannen sinds Van Groeningen op het gerenommeerde Amerikaanse Sundance Film Festival werd uitgeroepen tot Beste Regisseur.

4. Hail, Caesar!

De regisseurbroers Ethan en Joel Coen kozen Hollywood in de fifties als decor voor hun nieuwste film. In ‘Hail, Caesar!’ bevinden we ons te midden van een filmproductie waar George Clooney himself de hoofdrol van Julius Caesar op zich neemt. Studiofixer Eddie Manix wordt met allerlei problemen geconfronteerd, maar wanneer ‘Caesar’ wordt gekidnapt gaat de bal pas echt aan het rollen. In deze komedie passeren naast Clooney ook Jonah Hill, Scarlett Johansson, Tilda Swinton en Channing Tatum de revue. Na ‘No country for old men’ Redenen genoeg dus om deze Hollywoodmovie te gaan checken.

5. A bigger splash

In deze excentrieke erotische thriller speelt La Swinton de Britse rockdiva Marianne die een operatie aan haar stembanden heeft ondergaan en daarom enkele weken geen woord mag zeggen. Tijdens haar herstel vult ze haar dagen in met luieren rond het zwembad en vrijen onder de lome Italiaanse zon met de jonge Belgische filmmaker Paul – haar nieuwe vlam die gestalte krijgt door hottie Matthias Schoenaerts. Dat verandert echter wanneer platenproducer Harry – die by the way ook Mariannes extravagante ex blijkt te zijn – en zijn knappe dochter Penelope (Dakota Johnson van ‘50 Shades of Grey’) op bezoek komen. De rust verdwijnt, intriges steken de kop op en het verhaal krijgt psychologische, seksuele en criminele twists.

6. Joy

No no, geen film over Joy-Anna Thielemans, integendeel. Wél het verhaal van de jonge Joy Mangano (Jennifer Lawrence), een Amerikaanse uitvindster. Ze woont samen met haar twee kinderen, ouders, oma én ex-hubby onder één dak en richt haar eigen zakenimperium op. Door enkele eenvoudige uitvindingen wordt ze schatrijk, maar lang niet alles loopt altijd even smooth … Joy is een geslaagde en intense mix van liefde, verraad, generatie clashes en ontrouw. In deze dramatische maar komische biografische film verdienen ook Robert De Niro en Bradley Cooper opnieuw hun strepen.

7. How to be single

Gieren, lachen, brullen – het kan niet anders als blonde en niet zo onopvallende verschijning Rebel Wilson een van de hoofdrollen voor haar rekening neemt, Dakota Johnson krijgt (opnieuw) de andere eer. Goed dat we haar nóg eens te zien krijgen in een niet zo’n vijftig tinten grijs gekleurde film, eindelijk weg van die Mr. Grey. De titel somt het zo’n beetje volledig op: er is een juiste manier om single te zijn. New York zit vol met eenzame zielen op zoek naar de juiste match of true love en in deze film leren we (ongeveer) hoe ze in hun missie slagen. Tip: laat het lief thuis en start een girls night out in de cinema.

8. Carol

Een andere film die zich dit voorjaar afspeelt in de fifties, is ‘Carol’. Gebaseerd op de cult classic The Price of Salt, een roman die Patricia Highsmith in 1952 onder een pseudoniem publiceerde, wordt ook in dit melodrama een verboden liefdesverhaal uit de doeken gedaan. Hoewel Carol Aird (gespeeld door Cate Blanchett), een rijke New Yorkse vrouw en moeder, niks te kort komt, lijdt ze erg onder haar onbevredigende huwelijk. De ontmoeting met Therese Belivet (vertolkt door Rooney Mara, winnares in Cannes voor Beste Actrice), een twintig jaar jongere timide winkelbediende, geeft haar leven een compleet andere wending. Beide vrouwen dromen van een meer bevredigend leven en het duurt niet lang voor er een verdoken, maar passionele verhouding tussen beide ontstaat. Wanneer de liefdesaffaire aan het licht komt en Carols bekwaamheid als moeder wordt aangevochten, besluit het lesbische koppel een onbevangen reis door Amerika te maken …

9. Monsieur Chocolat

De Cubaan Rafael Padilla was van bij zijn geboorte in 1865 gedoemd om als slaaf aan de slag te gaan. Toch wist hij de slavernij te ontsnappen en uit te groeien tot de bekende clown Chocolat tijdens de Parijse Belle époque. Samen met de Britse clown Footit vormde hij een populair komisch duo. Geen (zeem)zoet chocoladeverhaal dus, wél het waargebeurde levensverhaal van de eerste zwarte circusartiest in la douce France. Chocolat bracht niet alleen in het circus een lach op de mensen hun gezicht, hij was ook een inspiratiebron voor de Franse kunstschilder Toulouse Lautrec en de broers Auguste en Louis Lumière, dé filmpioniers uit de 19e eeuw. De hoofdrol is weggelegd voor de immer sympathieke Omar Sy. Je weet wel, die immer charmante man die ons eerder al wist te bekoren in onder andere ‘Intouchables’ en hiervoor ook een César voor Beste Acteur won in 2012.

10. The BFG

Zin in een portie nostalgie? Nestel je dan je in de cinemastoeltjes voor The BFG, beter bekend als De GVR of de Grote Vriendelijke Reus. Steven Spielberg brengt een van Roald Dahl’s bekendste boeken naar het witte doek. Het weesmeisje Sophie wordt door de aardige reus ontvoerd en samen smeden ze een plan om de wereld te redden van de mensetende reuzen die ook het leven van de GVR zuur maken. Eerder waren er al plannen om het wereldberoemde jeugdboek te verfilmen met wijlen Robin Williams – may he rest in peace, maar dat is er dus jammer genoeg nooit van gekomen. Nu komt de GVR met een flinke portie verbeelding voor het eerst écht tot leven. Popcorn in de aanslag, no shame en laat het kind in jezelf maar naar boven komen.