< overview
March 16, 2016

MUSIC YOU NEED TO DISCOVER IN 2016

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van de nieuwste muziek? Of luisterde jij al – nog lang voor de massa het deed – naar die ene band die nu de hoogste toppen scheert in de music charts en binnenkort alle festivals platspeelt? Dan is onderstaand lijstje vast een mooie aanvulling of ontdekking! CKS/FRIDAY legde het oor te luisteren en hoorde heel wat veelbelovende artiesten. Stay tuned en ontdek dé muzikale talenten van 2016 gewoon nu al!

Jack Garratt
Wie bovenaan het BBC Sound Of-lijstje eindigt, is zo goed als verzekerd van succes. (Remember Adele, Sam Smith, HAIM, Ellie Goulding?) Als je dan ook nog eens een vurige hipsterbaard hebt, kan het al helemaal niet meer mislopen. Jack Garratt is dit jaar dan ook terecht de Sound Of BBC. Zijn Engels elektronische sound is aanstekelijk en zijn talent bewonderenswaardig: tijdens optredens staat hij in zijn eentje op het podium met drumcomputer, synthesizer én gitaar om de nek. Multi-tasking, check.

Alice on the Roof
Deze Waalse artieste met roze haar is amper eenentwintig lentes jong en bracht nog maar net haar eerste plaat Higher uit. Ze is pianiste van opleiding en studeerde in de V.S. Haar sound? Fris elektronisch, maar met een uniek en zeer frêle stemgeluid. Ze is fan van Oscar and The Wolf en die woorden zette ze meteen kracht bij toen ze nog niet zo heel lang geleden een cover van Princess maakte en daar hoge toppen mee scheerde. Haar eigen nummers als Mystery Light en Easy come easy go maakten haar al razend populair in Wallonië, Vlaanderen zal gedwee volgen.

Warhaus
Met Warhaus ontdekken we een al even kwetsbare sound van eigen bodem. Hoewel de Belgische band (met steeds meer internationale allures) Balthazar al lang geen introductie meer hoeft, stellen we het zijproject van frontman Maarten maar wat graag aan je voor. Warhaus brengt pure muziek met ons favoriete thema – de liefde, wat anders – als rode draad doorheen de set. Multi-instrumentale begeleiding weet het publiek ongetwijfeld te verrassen én ontroeren. Om in de gaten te houden!

Dua Lipa
Een jonge powergirl straight out of London, met roots in Albanië: geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, dus. Hoewel Be the one het enige nummer is waarmee ze voorlopig alle aandacht naar zich toetrekt, is het duidelijk dat ze klaar is om de zomer te veroveren. Ze werd trouwens ook genomineerd voor de BBC Sound Of, en dat wil wat zeggen…

Mura Masa
Deze elektronische R&B-producer met de naam Alex Crossan is 19 (!) jaar en on fire. Hij is songwriter, multi-instrumentalist en eigenlijk niet echt in één hokje te plaatsen. Hij brengt een mix van energiek, zwoel, modern… Maar één ding staat vast: wij worden er vrolijk van. Het nummer Firefly met al even beloftevolle NAO bracht hem alvast in de charts.

NAO
NAO gaat hard: ze stond nog maar net op Disclosure’s nummer één album Caracal en is nu volop bezig om haar eigen weg te banen in de music scene. Ze groeide op in een arme wijk in Londen en dat hoor je: de rauwe blends van soul, funk en R&B in elektronisch jasje nemen je mee in haar wereld.