< overview
July 18, 2016

SAVE WATER, USE DRY FLOWERS

De Gouden Gids en herbariums uit je kindertijd zijn een match made in botanical heaven. Tegenwoordig gebeurt het drogen van bloemen voornamelijk voor de decoratieve mogelijkheden die het biedt. Groene vinger alert!

Kijk – vind – bewaar
Het herbarium is terug, en hoe! Het geluk van plantjes plukken, drogen en plakken en de liefde voor de gedroogde bloem gaat ver. We vergeten telkens opnieuw hoe mooi bloemen en planten hun kleuren behouden als je ze droogt. Tere bermbloemen -en planten matchen onwaarschijnlijk goed met washi tape of met retro transparante tape die naar verloop van tijd een gelig randje krijgt.

kinaro.jp
Een herbarium is een verzameling van gedroogde bloemen en planten geplakt op een papieren ondergrond. Bij de plant staat de (botanische) naam, vindplaats en datum vermeld.

Gedachtes en bloemen
Een boekje waar je zowel gedachten, notities én bloemen in kunt bewaren? It does exist! Het Pocket Herbarium is een bundelboekje voor verzamelde bloemen en planten. Het werd gemaakt door het Nederlandse duo Saskia de Valk en Maartje van den Noort. Je legt er momenten in vast a.d.h.v. een gedroogde bloem, datum, plaats en activiteit. Zo bekom je een dagboek vol mooie herinneringen én zelf verzamelde flora. Een leuk extraatje is de informatie over de top tien van wilde bloemen en planten in steden, inspiratie en ruimte voor kleine gedichtjes of filosofische overpeinzingen.

www.wimketolsma.nl:2015:06:herbarium.html
Pocket Herbarium. € 14,95 bij Piet Moodshop

Zelf bloemen drogen
Luchtdrogen in een natuurlijke positie
Schik je bloemen in een vaas op dezelfde manier zoals je dat met een boeket zou doen. Zet de vaas met de bloemen vervolgens op een donkere, droge, luchtige en warme plaats. Op die manier zullen de bloemen mooi in hun natuurlijke vorm drogen. Deze bloemen kan je makkelijk luchtdrogen:

 • Annemoon
 • Duizendblad geel
 • Blauwe distel
 • Hop
 • Eucalyptus
 • Papaver
 • Varenblad

90a5804682c3fce27f2c827712803f7e

Luchtdrogen in water
Bloemen luchtdrogen in water doe je best met bloemen die grote kans lopen te verwelken voordat het droogproces ten einde is. Deze verdampingstechniek verloopt als volgt: snijd de bloemen af op een warme dag, liefst net voordat de bloemknopjes volledig open zijn. Knip in een hoek van 45° de onderkanten van de stelen. Zet de stengels vervolgens in een vaas met 2,5 tot 7 cm water en plaats ze op een donkere, luchtige droge en warme plaats. Vul het water bij wanneer nodig en wacht met de bloemen uit de vaas te halen tot ze aanvoelen als knisperend papier. De bloemsoorten zijn eenvoudig te drogen in water:

 • Bieslookbloem
 • Kamille
 • Heide
 • Lamsoor
 • Lavendel
 • Sieruiloods5 2

Lesje biologie vs je interieur
Tip! Je zelf gedroogde bloemen en bladeren kan je inkaderen en in je interieur hangen. Een leuke botanical touch!

Geen zin om al dat werk te doen? Op the interwebs kan je retro educatieve posters vinden. Hang een les in biologie op aan je muur als eyecather. Of koop op Etsy prints van creatieve mensen die bloemen droogden en daar mooie kopies van maakten.

www.etsy.com:listing:179436409:herbarium-specimen-art-print-queen-annes?ref=market Herbarium Specimen Art PRINT Queen Anne's by DayThreeCreations

We love our greens
Trek je terug uit de concrete jungle en het drukke stadsleven en vind rust in je eigen bos van bloemen en planten. Ga een stapje verder! Jungleprints op accessoires zijn helemaal oké. Van drukke tropische prints, tot minimalistische en abstracte blaadjes.

We houden van deze botanical accessoires:

Trigg Wall Vessel
Deze geometrische wandvaasje zorgen ervoor dat je plantjes veel licht krijgen, maar je kan ze ook prima gebruiken om prullaria in te bewaren.
LFSW_EXT_4019927_F_1

>> SHOP NOW <<

Feuille
Dit paar sokken met kleurrijk bladmotief brengt je een beetje dichter bij moeder natuur – of een tropisch eiland – en leukt meteen je outfit of the day op.
LFSW_EXT_4019843_T_1

>> SHOP NOW <<  

Palms small pouch
Dit kleine zakje met palm print zorgt voor een vrolijk zomergevoel. Extra leuk? Ze worden gemaakt in Barcelona!
LFSW_EXT_4019852_T_1

>> SHOP NOW <<

Palms A5
Schrijf je zomerse mijmeringen of lijstjes neer in dit A5 notitieboekje met palm print. De zachte cover werd gegraveerd in goud.
LFSW_EXT_4019855_T_1

>> SHOP NOW << 

Palms 13”
Geen reisplannen, maar veel werk voor de boeg deze zomer? Naar het werk gaan hoeft niet saai te zijn! Maak de werkdag leuker met deze 13″ laptop sleeve met palm print, gemaakt in Barcelona.
LFSW_EXT_4019900_T_1

>> SHOP NOW <<


Bron: Pinterest & Google Images