< overview
June 10, 2016

THE CITIES THAT NEVER SLEEP: THE BUDAPEST EDITION

Er is meer dan één manier om Boedapest te ontdekken. Misschien is het de eerste keer dat je de stad bezoekt, of misschien ben je gewoon op zoek naar nieuwe dingen om te zien en doen. Hoe dan ook, met ons lijstje ontdek je het beste van de stad. Neem een duik in een van de beroemde baths, geniet van de lokale keuken, snuister in de leuke winkels en boetiekjes met homegrown designs, wandel over de Kettingbrug en trek een spurtje rondom het Szigeteiland. Of ontspan gewoon lekker op een terras van een van de talrijke cafeetjes in Pest.

Sziget
De heuvel van Boeda en de vlakte van Pest worden in tweeën gesplitst door de mythische rivier de Donau. Midden in het stukje Donau dat door Boedapest stroomt, ligt het Margaretha-eiland, genoemd naar koningsdochter Margit Sziget uit lang vervlogen tijden. Vandaag is het eiland bekend dankzij het Sziget Festival, een van de grootste multiculturele muzikale evenementen van Europa.

Op het Sziget Festival geniet je niet alleen van muziek, maar ook van allerlei andere vormen van cultuur zoals theater, circusoptredens en exposities. Ook in de keuken vind je een verscheidenheid aan culturen terug, van Hongaars tot Grieks en van fastfood tot gezonde maaltijden.

© Travel from Brit + Co
© Travel from Brit + Co

Kuurcultuur in de mooiste badhuizen
Geen enkele andere stad ter wereld beschikt over zoveel heilzame warmwaterbronnen als Boedapest: 118 om precies te zijn. De goed uitgeruste badhuizen hebben hun charmes van vroeger uitstekend bewaard. Geef je citytrip een heerlijk relaxtintje en neem een duik in de majestueuze Gellértbaden in art-nouveaustijl — compleet met majolicategels en Romeinse zuilen. Deelnemen aan een spelletje schaak in het water kan dan weer bij de enorme paleisachtige Széchenyi-baden, een must visit!

© mrmrsglobetrot.blogspot.com
© mrmrsglobetrot.blogspot.com

Romantiek in het Vissersbastion
Zin in een stevige wandeling? Beklim dan de burchtheuvel in het oude Boeda tot je bij de zes sneeuwwitte natuurstenen torens en arcades van het Vissersbastion aankomt. Met zijn talloze verborgen hoekjes en kantjes, z’n vele standbeelden en adembenemend panoramisch uitzicht op Pest is dit de plek bij uitstek voor romantische zielen. Het bouwwerk werd opgetrokken op de plaats waar vroeger een oude vestingmuur stond die de vissers in de middeleeuwen met man en macht verdedigden.

vissersbastion

Op café in een ruïne
De laatste jaren bepaalt het ‘ruïne-pubfenomeen’ steeds meer het nachtleven van Boedapest. Het gaat daarbij om tijdelijke pubs in oude leegstaande panden; een formule met inslaand succes. Niet alleen de gammele inrichting, de psychedelische interieurs en het hipster alert maken deze bars bijzonder, ook de vervallen gebouwen zelf stralen een aparte charme uit. De unieke locaties beschikken vaak over een tuin of groot terras en zijn daarom vooral in de zomer een echte aanrader.

© Fogasház Ruin Bar - Things to do Budapest
© Fogasház Ruin Bar – Things to do Budapest