< overview
November 10, 2015

THESE LADIES MAKE
YOUR COFFEE AND YOUR DAY

Ontmoet Joke, Laurence en Nouchka: deze dames met pit kennen de stiel van het koffie maken als hun broekzak en zorgen met de glimlach voor jouw dampende kop van het zwarte goud, elke dag. In de vorm van het shot cafeïne dat je ’s ochtends vroeg wakker schudt of als die gezellige (chai) latte tijdens een namiddag-koffieklets: you name it, they make it. Wij gingen op visite omdat dit stuk voor stuk echte CKS/FRIDAY-ladies zijn: coffee, strong, independent & fabulous!  

Neen, je bent geen barista als je er – al dan niet met zeer veel moeite – in slaagt een kopje koffie te zetten. Ook niet als je diezelfde kop kunt voorzien van een laagje schuim in de vorm van melk, zonder je kapsel er eveneens mee te dopen. Je bent wél een barista als je, net als Joke, Laurence & Nouchka, de herkomst, productiemethoden en soorten koffiebonen kan onderscheiden. En als je hoofdpijn krijgt door géén koffie te drinken.

Peaberry @ Gent
Peaberry @ Gent
KOFFIE EN STAAL-127-2
Koffie en staal @ Leuven

 

IMG_4114
Caffènation @ Antwerpen

“Mijn allereerste kop koffie? Met veel slagroom, caramel en maltesers. Een schande!” – barista Joke

Meet the ladies:

» Joke De Coninck
instagramlover & happy barista @ Caffènation in Antwerpen,
vaste waarde in de coffee scene van ’t Stad.
» Laurence De Jonghe
owner & barista @ Peaberry Coffeebar in Gent,
newbie in town & koffiebar pur sang met strakke designinrichting.
» Nouchka Nemes
owner, designer & barista @ Koffie & Staal in Leuven,
waar je ook voor juwelen, interieur- en meubelontwerp terecht kan.

 

Die allereerste kop koffie, was het liefde op het eerste zicht?

Laurence: “Mijn eerste koffies kwamen recht uit de koffie-automaat op het werk, niet te drinken. Maar het was wel steeds samen met m’n collega’s en daar draait het toch een beetje om bij koffie, de leukste verhalen vertellen en gezellige small talk. Mijn passie voor échte koffie kwam pas later.”

Nouchka: “Van de eerste kop koffie bij m’n oma heb ik vast niet echt genoten. Tot voor kort was ik eigenlijk niet zo’n koffiedrinker, het was pas toen ik een jaar in Lissabon woonde, dat ik het echt leerde appreciëren. Je kunt er daar ook niet onderuit: in elk straatje vind je een zonnig terrasje waar je koffie kan slurpen.”

Joke: “Mijn allereerste kop koffie? Met veel slagroom, caramel en maltesers. Als ik daar nu aan terugdenk, keert m’n maag er van om. Koffie is geen snoep en hoeft dus niet zoet te zijn. Nu apprecieer ik het als pure, natuurlijke drank, vol interessante smaken!”

Processed with VSCOcam with f2 preset
Joke @ Caffènation

Koffie drinken, doen jullie dat nu heel de dag door?

Joke: “Ik drink een stuk of 10 koffies per dag. ’s Ochtends steevast een cappuccino, vervolgens een filterkoffie of een coldbrew. De dag eindigen doe ik opnieuw met cappuccino, om het af te leren!(lacht)

Laurence: “Het klinkt misschien vreemd, maar sinds ik Peaberry run, maak ik minder koffie voor mezelf. Ik neem wel veel slokjes, om te proeven. Thuis, bij vrienden of op restaurant drink ik ook zeer graag een thee!”

"Koffie en thee zijn geen concurrenten van elkaar. Het zijn allebei natuurlijke producten waar je heel puur mee aan de slag kan gaan op een compleet andere manier." - barista Nouchka

Is thee aan een opmars bezig, zal het koffie ooit verslaan in populariteit?

Laurence: “Dat denk ik niet. Hoewel thee wel degelijk steeds meer gedronken wordt, ook in Peaberry, zal koffie nooit aan populariteit verliezen. Het is als een tweede kind krijgen, je gaat het eerste hierdoor niet minder graag zien!”

Nouchka: “Koffie en thee hoeven geen concurrenten te zijn, lijkt me. Het zijn allebei natuurlijke producten waar je heel puur mee aan de slag kan gaan, op een eigen manier. Het is zeer positief dat mensen goede thee beginnen te drinken, in plaats van het gruis dat je in de meeste theezakjes aantreft.”

KOFFIE EN STAAL-32
Nouchka @ Koffie en Staal

Wat is je favoriete koffie(product)?

Joke: “Het liefst van al drink ik aeropress-koffie, omdat de handeling van het maken een enorm leuke routine is. Het resultaat is vaak erg fruitig en zacht, maar heeft toch meer structuur en body dan een gewone opgegoten filterkoffie.”

Nouchka: “Een Colombiaanse koffie met een wolkje melk.”

Laurence: “Op dit moment, een Afrikaanse espresso.”

Welk koffiecliché klopt (niet) als een bus?

Joke: “Ik vrees dat mijn lichaam toch licht verslaafd is aan cafeïne, ik krijg gegarandeerd hoofdpijn als ik géén koffie drink…”

Laurence: “Deca is geen koffie. Echt niet.”

Nouchka: “Koffie blijft de ideale start van de dag. Ook als ik niet aan het werk ben.”

Welke koffie-ervaring staat in je geheugen gebrand?

Joke: “Ik ging onlangs werken op een coffee farm in Colombia. Het was een ongelofelijke ervaring en de meest leerrijke reis tot nu toe!”

Nouchka: “Toen ik in Lissabon woonde, heb ik samen met iemand die ik ginds leerde kennen een oude dubbeldekker bus omgebouwd, het wrak werd een café! Elke ochtend zag ik de stad tot leven komen bij een koffietje op een terras, zalig…

09
Laurence @ Peaberry

In welke kleren kruip je om in de koffiebar te staan en hoe belangrijk is jouw outfit als barista?

Laurence: “Présence is belangrijk, maar overdreven modebewust ben ik niet. Ik beslis ’s ochtends meestal op enkele minuten wat ik aan doe, mijn dag begint te vroeg om er lang over na te denken. (lacht) Ik draag vooral kledij waarin ik me goed voel en gemakkelijk kan werken. Mijn kledingstijl in mijne vrije tijd is gelijklopend aan die tijdens het werk: sneakers, jeans en een top met leuk accent. Ik draag grote ringen, maar tijdens het koffie maken laat ik ze wel achterwege.”

Joke: “Je vindt me meestal in denim en T-shirt, nooit te warm, aangezien onze koffiemachines al warmte genoeg geven. Bovendien ren ik heel de dag de trappen op en af! Uitstraling is wel belangrijk, maar die creëer je niet enkel met je outfit. Een goede werkethiek, een sociaal karakter en een open persoonlijkheid zijn minstens een even grote must.”

Nouchka: “Ik hou van jumpsuits en leuke prints. Mijn outfit maak ik af met juwelen, een paar van mijn eigen oorbellen bijvoorbeeld. Ik zal er zeker nooit onverzorgd bij lopen in Koffie en Staal. Je vindt er trouwens ook een deel van de juwelen die ik zelf maak!”

"De naam van de klant? Het zijn vooral de gezichten die ik aan een koffie koppel, zoals de sympathieke doppio-drinker." - Laurence

Welke klant of welk moment herinner je je nog levendig?

Nouchka: “We hebben een heel oude buitendeur als ingang naar het toilet. De klant die de deur opende en vastberaden zei dat hij zich op het terras zou zetten, zal ik niet snel vergeten.” (lacht) “Hij kon er gelukkig ook om lachen.”

Laurence: “Peaberry is nog maar enkele maanden open, maar ik merk dat ik gezichten aan koffies koppel, nog voor ik de naam van de klant ken. De doppio-drinker op m’n terras bijvoorbeeld, overheerlijke koffie vindt hij het!”

Joke: “Toen ik voor het eerst een aeropress zette tijdens een vliegtuigreis, kon ik ein-de-lijk de hashtag #milehighaeropressclub gebruiken, dat stond nog op m’n bucketlist! Ik weet het, ik ben een coffeenerd...”

» Ook CKS/FRIDAY houdt van een leuke koffieklets. Heb je onze koffie pop-up al ontdekt? Lees er hier meer over!