< overview
August 3, 2015

The cities that never sleep: the Warschau edition

Denk je bij het plannen van een citytrip meteen aan Barcelona, Rome of New York? Think again, want Warszawa is een must-visit voor alle liefhebbers van design, mode én cultuur. FRIDAY ging op stap in de Poolse hoofdstad en ontdekte deze parels voor jou!

Red Onion
Warschau telt meer hippe designwinkels dan op twee handen te tellen. Red Onion is één van de leukste. Ontdek er een uitgebreide collectie kunstboeken, speelgoed, notitieboekjes en natuurlijk design en vintage voor in huis. De Poolse Elle verkoos de plek tot meest trendy interieurwinkel van het land – ‘nuff said?

Zachęta
The Zachęta National Gallery of Art is een van de bekendste moderne kunstgaleries in het land. Je vindt er niet enkele grote kleppers van de hedendaagse kunst, maar ook werken van jonge Poolse artiesten. In de kelder van het museum vind je een restaurant waar het heerlijk vertoeven en eten is. Voor de liefhebbers is er ook een zeer uitgebreide wijnkaart.

warschau h15 hotelH15 Boutique Apartments
Dit is het meest luxueuze hotel in town.  De helderwitte boxspring en bijhorende kamerjas zijn hemels, de badkamer is volledig van marmer – mét vloerverwarming – en aan het ontbijtbuffet wil je eeuwig blijven staan. Oké, het is niet bepaald de meest budgetvriendelijke optie, maar soms bots je op een promotie en dan zijn die twee iets duurdere overnachtingen het meer dan waard. In Warszawa zelf kan je bovendien lekker goedkoop eten en rondhangen – dat compenseert!

Relaks
Als het van de inwoners zelf afhangt, gingen ze in Warschau zo veel mogelijk koffie drinken bij Relaks. Het is een populaire plek om te werken met de laptop, te slurpen van een dampende óf frisse kop en je te nestelen tussen herstelde vintagemeubels. Koffie kost er trouwens minder dan twee euro!

warschau joods museumJoods museum
Het Joods museum opende amper twee jaar geleden, exact 70 jaar nadat in het ghetto van Warszawa de opstand tegen Nazi’s begon. De geschiedenis komt uitgebreid aan bod maar ook voor de architectuur moet je erheen. De Finse architect Rainer Mahlamäki geeft je het gevoel door de duinen te lopen.

Wschodnia
In de hippe SoHo-wijk vind je een al even trendy restaurant terug: Warszawa Wschodnia wordt uitgebaat door de Frans/Poolse kok Mateusz Gessler en is een echte aanrader. De keuken is nét niet gastronomisch, de inrichting lijkt zo van Pinterest geplukt.

Na Lato
Kunstzinnig lunchen doe je bij Na Lato. Je gaat er een salade of pizza eten (beter dan bij de Italiaan) en zet je in de terrasstoeltjes om mensen te spotten of… gespot te worden. De kans is groot dat je naast een bekend kunstenaar of ontwerper terechtkomt.