< overview
February 1, 2016

YOUNG & ICONIC: BBOY FLYSI

Faisi Van Hecke, ook gekend als Bboy Flysi, is amper 14 jaar oud. Toch heeft hij al heel wat naam en faam gemaakt in de breakdancewereld. Het breakdancen bracht hem zelfs al ver over onze landsgrenzen van Nederland, Duitsland en Frankrijk tot Italië, Portugal en Zwitserland! Het liefst zou hij fulltime breakdancen, maar voorlopig volgt hij zijn derde jaar Beeldende en Architecturale Vorming aan het H. Pius X-instituut in Antwerpen.

Hoe en wanneer ben je met breakdancen begonnen?
Toen een van mijn vrienden me imponeerde met bepaalde moves en salto’s, vroeg ik nieuwsgierig waar hij dat geleerd had. Dat wilde ik ook kunnen! Hij vertelde me over Samuel Revell, beter gekend als Bboy Sambo, en zo ging de bal aan het rollen. Ik begon eind 2012 met breakdancen in dansschool Dansateljee in Berchem.

S16_ICONIC_KIDS_11_K_web

Breakdancen lijkt me geen alledaagse sport. Klopt dat of wordt het wel degelijk steeds populairder?
Voor 2010 was breakdancen inderdaad minder populair. In 2010 sloegen Bboy Sambo en andere crewleden van Team Shmetta de handen in elkaar om les te geven aan kinderen. Daarna is het breakdancen veel populairder geworden. Ikzelf zit ook in een crew die opgericht is door Sambo in 2012: B-Boy Crew **Battle Droids**.

Is de breakdance-scene een beetje een mannenwereld?
Vroeger waren er amper bgirls, maar daar is ondertussen verandering in gekomen. De voorbije jaren heb ik meer en meer meisjes in de breakdance-scene zien opduiken, en dat vind ik heel positief. In mijn crew zit er één meisje, Bgirl Camine. Breakdance is een zware sport. Toch kan iedereen die beoefenen. Het vraagt alleen veel training, doorzettingsvermogen en creativiteit wil je aan de top geraken. In breakdance heb je heel veel verschillende categorieën. Zo beoefen ik voornamelijk power moves, die vaak gebaseerd zijn op acrobatische series uit de turnwereld.

Wanneer mensen te weten komen dat ik een breakdancer ben, bekijken ze me anders, maar altijd in de positieve zin.

Maakt breakdancen je net dat tikkeltje stoerder? Het is toch iets anders dan tennis of basketbal, niet?
Breakdancen is inderdaad helemaal anders dan alle andere sporten. Het valt niet te onderschatten. Toch is het jammer genoeg nog altijd geen erkende sport. Wanneer mensen te weten komen dat ik een breakdancer ben, bekijken ze me anders, maar altijd in de positieve zin. Ik hou het al vier jaar vol, train tien uur per week en heb ook al mooie overwinningen – in binnen- en buitenland – op mijn naam staan.

S16_ICONIC_KIDS_10_K_web

Heb je bepaalde karaktertrekken die in je voordeel spelen bij het breakdancen?
Ik ben een echte doorzetter en zal altijd trainen tot ik een bepaalde move onder de knie heb. Daarnaast ben ik ook een curieuzeneus en kijk ik graag naar YouTube-filmpjes van grote battles. Ook mixtapes van breakdancemuziek zoek ik graag online op. Mijn lievelings-dj’s zijn DJ Jebel en DJ Nobunaga.

De wedstrijden waaraan je deelneemt lijken ons geen ‘klassieke’ danswedstrijden …
Elke maand doe ik mee aan een tweetal wedstrijden in binnen- en buitenland. Wanneer die buitenlandse wedstrijden plaatsvinden tijdens de vakantieperiode, dan breien we er samen met het hele gezin ineens een klein reisje aan. Handig! Soms huren we ook een bus af met de hele crew en gaan onze ouders, zussen en broers mee om te supporteren.

De bekendste battles waar ik aan deelneem, zijn King of the Kidz (Amsterdam), Battle of the Year Benelux (Brussel), Unbreakable (Antwerpen), LCB (Luik), World Powermoves Series (Parijs), Eurobattle (Portugal). In 2015 won ik volgende kampioenschappen: Brussel Danst, Belgische kampioenschappen -17, Rock the Spot -17 (Antwerpen), Rockstar Circle (Aken, Duitsland) en Grandmaster Flash Family Battle (Maanrock, Mechelen).

Ik kijk echt op naar mijn trainer Bboy Sambo en naar Bboy Pocket. Die laatste is een real machine!!!

Hoe verloopt zo’n dancebattle?
Er zijn kids battles en volwassen battles, en ik neem voorlopig nog deel aan beide. Daarnaast bestaan er ook crewbattles. Tijdens zo’n wedstrijd worden er eerst kwalificaties gehouden waarna er een selecte groep dansers doorgaat naar achtereenvolgens de quarter final, semi final en final. Wanneer de battle begint, staan de dansers tegenover elkaar. Per battle doe je één of twee passages, een aaneenschakeling van verschillende moves.

Meestal jureren er drie juryleden, altijd ervaren bboys uit binnen- en buitenland. Na een battle wijst de jury tegelijk naar diegene die gewonnen heeft. Wanneer ze hun armen kruisen, betekent het dat ze geen partij konden kiezen.

Wat is je favoriete outfit tijdens het beoefenen van je hobby? Wat draag je als je niet aan het breakdancen bent?
Om te trainen en tijdens de battles draag ik een spannende trainingsbroek met een T-shirt en sneakers. Al is het niet gemakkelijk om te beslissen welke soort sneakers ik nu weer zou kopen (lacht). Naar school of tijdens mijn vrije tijd draag ik graag jeans of jogging jeans. Wanneer ik in het buitenland verblijf, ga ik vaak op zoek naar originele T-shirts. Ook op battles kun je coole kleding kopen.

S16_ICONIC_KIDS_12_K_web

Wat is het strafste avontuur dat je ooit al hebt meegemaakt?
Mijn deelname aan World Powermoves Series in Parijs, waar al de bekendste powermovers van de wereld aan deelnamen! De finale vond op een zondag plaats. Zaterdag waren de kwalificaties voor die ene plaats. Ik moest het als veertienjarige opnemen tegen bboys van achttien of ouder en dacht ‘Pfff, wat kom ik hier eigenlijk doen? Dit lukt me nooit!’. Maar dan haalde ik de quarter final. Bij de semi final moest ik het onderspit delven, maar ik was supertrots dat ik toch zover geraakt was en bij de laatste vier hoorde. De grote winnaar van het event, Bboy Pocket uit Korea, is me zelfs komen feliciteren!

Hoe zie je de toekomst? Waar zie je jezelf binnen tien à twintig jaar?
Ik zou graag choreograaf of turnleerkracht worden; breakdancen is helaas geen fulltime job. Voorlopig volg ik een artistieke richting omdat ik ook wel van creativiteit hou. Daarnaast is the sky the limit. Ik droom ervan om ooit een bekende bboy te worden en zo de kans te krijgen om heel de wereld te zien. Daarnaast wil ik, zoals mijn trainer Sambo, ooit les geven aan kids, zodat breakdance blijft voortbestaan.

Op wat of wie ben je het meeste trots of naar wie kijk je op en waarom?
Ik kijk echt op naar mijn trainer Bboy Sambo en naar Bboy Pocket. Die laatste is een real machine!!!

S16_ICONIC_KIDS_13_K_web