< overview
February 25, 2016

YOUNG & ICONIC:
CAMINE CAN DANCE

Dankzij programma’s als ‘So You Think You Can Dance’ doet de term Bboy wel degelijk een belletje rinkelen. Waarom Bgirl minder vlot over de lippen rolt, is ons een raadsel. Want – laten we eerlijk zijn – who run the world? Girls!  Zelfs op de breakdance vloer. Camine Van Hoof (18) is zo een stoere chick die helemaal haar mannetje staat in de breakdance scène. CKS/FRIDAY vond het hoog tijd om deze straffe dame te introduceren. 

Breakdance is toch nog steeds een ietwat verrassende hobby. Hoe ben je hierin gerold?

Al van jongs af aan ben ik heel sportief aangelegd. Per toeval ben ik amper vier jaar geleden op een battle beland, ik was meteen verkocht. Al snel ging ik les volgen in een klein dansschooltje. Na twee jaar vond ik één keer trainen in de week niet meer genoeg, ik had de kriebel stevig te pakken. Mijn trainer stuurde me toen door naar pro Bboy Sambo en sindsdien gaat het hard…

Is het één van je karaktereigenschappen om je volledig te geven voor iets?

Eigenlijk wel ja. Ik ben heel strikt en gedreven in alles wat ik doe. Deze eigenschap komt erg van pas tijdens de training. Breakdancen is dan ook geen piece of cake (lacht). Het is een sport waar je echt hard voor moet werken. Zeker als je – zoals ik – een bepaald niveau wil halen. Voor sommige moves heb ik maanden of zelfs jaren getraind. De handdoek in de ring gooien, is in de breakdance cultuur geen optie. Ik ben dan ook heel trots op de moves die ik nu kan. Het is voor mij de bevestiging dat mijn harde werk zijn vruchten afwerpt!

S16_ICONIC_KIDS_01_C_web

SHOP THE LOOK

Geeft muziek je een extra duwtje in de rug om een bepaalde move onder de knie te krijgen?

Zeker: muziek en breakdancen gaan dan ook hand in hand. We trainen vaak op breakbeats. Deze beats geven ons de nodige adrenaline en motivatie om hard te trainen. Persoonlijk dans ik ook heel graag op oudere soul of funk.

Deze klassieker zal je dan ongetwijfeld geen vreemde zijn: it’s a man’s world. Is dit van toepassing op de breakdance scène?

Er zijn inderdaad niet zoveel meisjes die breakdancen, maar eigenlijk maakt me dat niets uit. Ik vind het wel leuk om altijd tussen de jongens te zitten. Noem me gerust one of the guys! Ik kijk ook enorm naar hen op. Mijn crew – Battle Droids – en mijn trainer Sambo blijven me elke dag opnieuw inspireren.

Wat is jouw favoriete outfit wanneer je de breakdance vloer verlaat?

Mijn stijl kan je het best omschrijven als cute maar toch comfy. Ik hou van kleren die enerzijds goed zitten en waarin ik me dus goed kan bewegen en die er anderzijds ook leuk uitzien. Als ik eens niet aan het dansen ben – dat gebeurt niet veel -, draag ik een beetje van alles, maar meestal wel in dezelfde stijl als mijn breakdance outfit. Een topper blijft voor mij de combi van een jegging met een topje.

S16_ICONIC_KIDS_09_C_web

SHOP THE LOOK

Ik wil een hoog niveau: the sky is my limit!

Wat maakt jou instant happy?

Oh, er zijn heel veel dingen die me op slag gelukkig maken! Simpele dingen zoals de zon die schijnt of een leuk liedje horen op de radio, toveren meteen een glimlach op mijn gezicht. Een vriendelijke lach erbovenop maakt mijn dag helemaal goed. Mijn motto is dan ook: be happy! Ik besef wel ten volle dat ik mij in een luxe positie bevind: hoeveel mensen hebben het geluk om een passie te hebben waarmee ze zich dagelijks kunnen bezighouden?

S16_ICONIC_KIDS_02_Kweb

SHOP THE LOOK

Heeft die passie – naast het dansen an sich – je iets bijgeleerd?

Breakdance heeft me doen inzien dat alles mogelijk is, zolang je er maar voor werkt. Toen ik de eerste keer een echte breakdance battle zag trok ik grote ogen. Nooit of te nimmer had ik verwacht er enkele jaren later zélf te staan én te winnen. Dat blijft nog steeds surreëel voor me. Er zijn zoveel dingen die ik nu meemaak waar ik vroeger zelfs niet over durfde dromen. Mijn zelfvertrouwen heeft ook een echte boost gekregen.

Wat heeft de toekomst in het verschiet voor Camine?

Als dromen mag, dan hoop ik dat ik heel mijn leven kan blijven breakdancen. Dat ik nog internationale battles kan meedoen, en – niet onbelangrijk – ze ook kan winnen natuurlijk! Ik wil echt een zo hoog mogelijk niveau behalen met breakdancen: the sky is the limit. Als ik terug met mijn voetjes op de grond kom, besef ik dat het moeilijk zal worden om van breakdancen mijn fulltime job te maken. Daarom zou ik later graag in de sociale sector werken, maar laat me voor nu nog maar studeren en heel veel breakdancen.

S16_ICONIC_KIDS_07_K_web

SHOP THE LOOK